donderdag 20 december 2007

Vaarwel Gloria Macapagal Arroyo?

29 novermber 2007
Manilla- Filippijnen

Donderdag is een kleine groep ex-militairen ( 4 jaar geleden werden ze opgepakt omdat ze in opstand gekomen waren tegen de regering) tijdens hun proces de rechtbank ontvlucht. De ex- militairen kwamen in het Peninsula hotel terecht. Ze eisten dat President Gloria Macapagal Arroyo zou worden afgezet vanwege haar corruptie en schendingen van de mensenrechten. De ex-militairen werden gesteund door voormalig vice-president Teofisto Guingona en senator Antonio Trillanes IV. Ook kregen ze de steun van twee bisschoppen, wat voor de arme bevolking ( 85% van de bevolking is katholiek) een aardige steun betekent. De kerk bekent eindelijk kleur, nadat het zich jaren op politiek vlak afzijdig heeft gehouden. Overigens werd een oproep gedaan om de officiele militairen en de bevolking op te zetten tegen de president. Dit kende echter geen of weinig resultaat.
De regering ( militairen) gaf de ex-militairen tot 15.00 ( Filippijnse tijd) om zich over te geven. Dit gebeurde niet, waardoor het hotel werd belegerd. Door het gebruik van traangas moest men zich toch laten overmeesteren.

Het bloedige beleid van Gloria Macapagal Arroyo

7 jaar met Arroyo aan de macht heeft heel wat ellende bij het Filippijnse volk veroorzaakt. Er werd niets ondernomen om de armoede te bestrijden. In plaats daarvan volgde Gloria Macapagal Arroyo de bevelen van de imperialisten inzake verdere liberalisering en privatisering van de Filippijnse economie.

Ook is de regering o.l.v. Arroyo sterk verwikkeld in corruptie. Ze zijn betrokken in een reeks fraudezaken, waarbij overheidsgeld wordt gebruikt voor private en politieke interesses. Het gebruik van overheidsgeld voor de boeren om de overwinning in 2004 veilig te stellen, is hier een voorbeeld van.

Arroyo zet ondertussen het bloedige gevecht tegen het Filippijnse volk verder. De politieke moorden en verdwijningen worden onverminderd verder gezet. Er is sprake van 886 gevallen van politieke moorden, 357 overleefde aanvallen en 179 verdwijningen. Drie dagen geleden was er trouwens nog een poging tot moord op Hope Hervilla. Hij is een verkozene van BAYAN MUNA ( partylist, 2 zetels in het congres) op het eiland Panay.

Dit alles toont duidelijk aan dat het presidentschap van Arroyo corrupt is en dat de mensenrechten worden geschonden.

http://news.yahoo.com/s/ap/20071129/ap_on_re_as/philippines_coup_suspects
www.bayan.ph
www.cpaphils.org
www.inquirer.net